Planete pitice

În afară de planetele propriuzise, Sistemul Solar mai conține și câteva planete pitice.

Acestea au asemănări cu planetele (orbitează în jurul Soarelui, au formă rotundă) dar sunt mai mici.

Toate sunt corpuri cerești solide, lipsite de atmosferă și nu prezintă semne de viață macroscopică.

Spre deosebire de planete, care sunt singure pe orbită (cu sateliți în jurul lor), planetele pitice pot coexista cu asteroizii pe aceeași orbită.

Totuși spre deosebire de asteroizi, planetele pitice au traiectorii regulate care nu se intersectează niciodată cu orbita Terrei.

  • Ceres  este o planetă pitică situată în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter, la o distanță medie de 2,76 UA față de Soare. Are o rază medie de 473  Km și o masă de 0,015% din masa Terrei. Nu are sateliți.
  • Pluto este o planetă pitică situată în centura Kuiper ( situată dincolo de orbita lui Neptun), la o distanță medie de 39,48 UA față de Soare. Are o rază medie de 1189 Km și o masă de 0,21% din masa Terrei. Are 5 sateliți, dintre care cel mai mare este Charon.
  • Haumea este o planetă pitică situată în centura Kuiper, la o distanță medie de 42,21 UA față de Soare. Are o rază medie de 620 Km și o masă de 0,066% din masa Terrei. Are 2 sateliți de mici dimensiuni.
  • Makemake este o planetă pitică situată în centura Kuiper, la o distanță medie de 45,71 UA față de Soare. Are o rază medie de 715 Km și o masă de 0,066% din masa Terrei. Are un satelit de mici dimensiuni.
  • Eris (numită inițal Xena) este o planetă pitică situată dincolo de centura Kuiper, la o distanță medie de 67,78 UA față de Soare. Are o rază medie de 1163 Km și o masă de 0,28% din masa Terrei. Are cel puțin un satelit (Dysnomia). Este considerată o planetă pitică „eretică” pentru că nu se rotește în același plan cu celelalte planete ci are o orbită înclinată la 44.0445° față de planul planetelor clasice și puternic excentrică (distanța față de Soare variază între 38 UA la periheliu și 98 UA la afeliu).